UMUT EĞİTİM VE KÜLTÜR EVİ
Çocukluk çağında kanseri yaşayan çocuklarımıza yıllardır tedavi gördükleri merkezde cihaz desteği ve oda tadilatı yanında, yurtdışına gidişlerinde kaldıkları evi ve cep harçlığı,eğitim desteği sağlayan dernek yaz tatillerinde çocuklarımıza yurtdışı tatilleri ve doğum günü partileri ile de moral vermeye çalışıyor.
Dernek, bir İLK olan Umut Eğitim ve Kültür Evi'ni açtı. Umut Evi'nde tedavi sürecinde derslerinden geri kalan gençlere İngilizce,Matematik gibi öğrenci talebine göre dersler verilmekte,müzik terapi,psikiyatırın çocuk ve aile ile seansları yanında, bilgisayar kursları,müzik dersleri,tiyatro çalışmaları,satranç kursları,rumca konuşma kursları,fransızca dersi, oyun odaları ile Umut Evi çocuklarımızın mutlu olduğu ve kendilerininin ürettiği fiziksel aktiviteler,sunum odasında toplu izlenen eğitici filmler ve okunan kitaplar üzerinde yorumlar, görüş alışverişi başka bir eğitim şekli, her gencimiz burdan hayata hazırlanarak atılabileceğini gözlemlediğimiz bir ev...
Umut Eğitim ve Kültür Evi'nde müzik kabiliyeti olan her çocuğumuza ilgi duyduğu enstrüman sağlanmaktadır.
Umut Grubu kurulmuş olup Gökhan Gökberk,Gönül Gökberk, İmge Ertalu,Emine Ferit,Ayşe Yalnız ve Ahmet Güvenler de grubun elemanlarını oluşturmaktadır.
Umut Evi tüm çocuklarımız,gençlerimiz,ailelerin gün geçtikçe Umut kapısı olmaya başlamış ve onlar için bir Kültür Sarayı'na dönüşmektedir.
BİLİMSEL DANIŞMA VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI BİRİMİ
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, adada artan kanser vakalarını aza indirgeyecek olan en iyi yöntemin toplumu bilinçlendirmek olduğu nedeniyle rutin seminerler ve ev sohbetleri ile herkese ulaşmaya,rahim ağzı,meme kanseri ve genel kanser konularında bilinçlendirmeye çalışmaktadır.
Bu amaçla da bu konuda uzman ekiplere köyden köye,evden eve gezilmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Meme kanserinde farkındalık eğitimi ev sohbet programlarımızla ilgili bilgi almak isteyenler (0392) 22 89 785 numaralı telefondan Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne ulaşabilirler
-Umut Gazetesi Röportaj Nisan 2012-
Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, bizlere; Kanser Hastalarına Yardım Derneği-Bilimsel Çalışma ve Eğitim Bilimleri Birimi olarak yapmış oldukları projeleri aktardı.
Soru: Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Çalışma ve Eğitim Birimi'nin görev ve amaçları hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Kanser Hastalarına Yardım Derneği çatısı altında Eylül 2011'de Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar tarafından oluşturulan Bilimsel Çalışma ve Eğitim Birimi 3 kişilik bir ekipten oluşmaktadır.Bilimsel Çalışma ve Eğitim Biriminin en önemli görevleri arasında şunlar vardır:
1) Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD)'nin bilimsel ayağını oluşturarak özellikle uluslararası kanser kuruluşları ile yakın diyaloğun sağlanması.
2) Kanser Hastalığı ile mücadelede bilimin geldiği son noktayı takip ederek strateji geliştirmek,
3) Kanser Hastalarına Yardım Derneği çatısı altında kayıtlı bulunan kanser hastalarına ait kayıtların bilimsel veri tabanı oluşturacak şekilde tutulması ve istatiski analizlerinin yapılması
4) Bilimsel projeler oluşturmak,
5) Kanser konusunda bilimsel konferans ve sempozyumların gerçekleştirilmesinde görev almak,
6) Kanser konusunda toplumu bilinçlendirme ve hastalıkta farkındalık yaratma amaçlı çeşitli eğitim programlarının her yaş grubundaki bireylere yönelik gerçekleştirilmesi
7) Kanser hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve erken tanı konusunda duyarlılığı artırma amaçlı çalışmalar gerçekleştirmek,
Soru: Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin Bilimsel Danışmanlık ve Eğitim Bilimleri Ekibi olarak "Kansere Karşı Farkındalık ve Bilinçlendirme Seminerleri"nden bize biraz bahseder misiniz?
Cevap: Kanser, her cinsiyetten ve her yaş grubundan insanlarda görülebilen ciddi bir rahatsızlıktır.Tıbii araştırmalar,eskiden ölümle eş anlamlı sayılan bu hastalığın tedavisindeki başarıda Erken Tanı'nın çok önemli bir olgu olduğunu ortaya koydu.Ancak insanların,bu hastalığa yakalanmadan önce de yapmaları,dikkat etmeleri gereken hususlar vardır.
Bu hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkemizde de insanlarımızın bu hastalığa yakalanmamaları için bilinçlenmeleri,risk faktörleri ve hasalıktan nasıl korunabilecekleri konusunda yapabilecekleri, hastalığa yakalanmışlarsa bunu erken tespit etmek için yapabilecekleri hususlar var.
Bu gerçeklikten hareketle dernek bünyesinde oluşturduğumuz ekibimiz,gerek bu hastalığın tedavisindeki başarıda erken tanının önemini vurgulamak, erken tanının nasıl yapılabileceğini anlatmak,gerek hastalığa sebebiyet verebilecek nedenler konusunda vatandaşları bilinçlendirmek,gerekse hastalık konusunda farkındalık yaratmak,nelere dikkat edilmesi, nasıl bir yaşam tarzı benimsenmesi,hastalığın oluşmasına sebebiyet verebilecek risk faktörleri konusunda bilinçlendirmek için, her cinsiyet ve yaş gruplarını kapsayacak olan bir program hazırladık.
Hastalıkla erken tanının yapılabilmesi adına; kendimize düşen görevler ve doktorumuza başvurmamız gerektiği durumda nasıl hareket etmemiz,nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunda,toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla 3 farklı programımız var.
Birinci programımız her bölgeye ulaşarak, kadın-erkek tüm bölge halkına hitap edecek şekilde,multivizyon eşliğinde sunduğumuz,kanserin nasıl bir hastalık olduğu,nedenleri,nasıl korunmamız gerektiği ve erken tanının nasıl mümkün olabileceği konularında bilinçlendirme maksatlı konferans seminerleridir.
İkinci programımız çerçevesinde ise;sivil toplum örgütleri,kadın kuruluşlarıyla irtibat kurarak;sadece bayanlarımıza yönelik,bayanlar arasında en sıklıkla görülen;rahim ağzı ve meme kanseri gibi önemli kanser türlerine karşı hastalıktan korunabilme ve daha da önemlisi bireylere erken tanı açısından neler yapabilecekleri konusunda bilinçlendirme hedefli konferans ve seminerler düzenliyoruz.
Proje kapsamında olan üçüncü programımızda yine bayanlara yöneliktir.Bu çerçevede küçük gruplar halinde,bayanlarımızın evlerinde,daha sıcak bir ortamda,daha yakın bir diyalog kurabilecekleri şekilde,meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda,multivizyon gösterimi eşliğinde,hastalığın nedenleri ve bayan olarak üzerimize düşen sorumlulukları,görevleri,vücudumuzda dikkat etmemiz gerekenleri irdeliyoruz.Ne tür belirtilereözen gösterilmelidir? Doktora ne zaman, ne şekilde başvurmalıyız? Tetkiklerden nasıl faydalanmalıyız? Bunları görsel bir sunumun yanı sıra maket üzerinde,bayanlara,kendi kendilerine meme muayenesi eğitimi vererek,kendi meme dokularını aylık olarak doğru bir şekilde,doğru dönemde,doğru muayene yöntemiyle uygulamalı olarak öğretiyoruz.Maket üzerinde bu uygulamaları yaptıkları sırada, kötü huylu (kanser) ve iyi huylu yapıları nasıl tanıyabilecekleri,ayrıca bu muayenelerde kendş meme dokularında rastladıkları bu tür yapılarda nasıl davranmaları gerektiği konusundan bilgilendirme yapıyoruz.
Bayanlarımıza özel, rahim ağzı ve meme kanserinde farkındalık ev sohbetleri programımızda,arzu eden bayanlarımız;çok samimi olduğu,özelini paylaşmaktan çekinmeyeceği,hastalıkla ilgili sormak istediği soruları rahatlıkla sorabileceği bir prtamda,kendi evlerinde organize oldukları zaman (bizim arzu ettiğimiz sayı maksimum 8-10 kişilik grup) bize; dernek telefonlarından ulaşabilirler.
Böyle bir uygulamayı ben de evimde yapmak istiyorum dediği takdirde, biz hemen programımıza koyarız.Bayanlarımızın evlerine saat 10.00 vivarlarında gidip yaklaşık iki saatlik multivizyon gösterimi ve maket eşliğinde anlatarak, bu konudaki korkuyu ortaan kaldırmak amacıyla, bu bilinci kazandırmayı hedefliyoruz.Bayanların kendi kendilerine muayene yapmalarının eğitimini vermek,bu konuda kendi evlerinde,bu sorulara cevap bulmalarını sağlamak hedeflerimiz arasındadır.İki saatlik bir sürede bütün çalışmalarımızı tamamlayıp,evlerinden ayrılıyoruz.
Ev sohbetleri kapsamında yapmış olduğumuz seminerlere,oldukça yoğun talep var.Bizim istediğimiz de zaten budur.Toplumumuzun bu konuda bilinçlenme arzusu bizi çok mutlu ediyor..
Soru: Bu birim kimlerden oluşuyor ve vatandaşlar size nasıl ulaşabilir?
Birim;Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar,Alsev Alibaba ve Fezel Nizam'dan oluşuyor."Bilimsel Danışma ve Eğitim Çalışmaları Birimi" ekibi,yukarıda sıraladığımız ve dernek bünyesinde yürüttüğü diğer görevleri yanında köyden köye,evden eve geziyor ve kanser konusunda halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Ev sohbetleri programımızdan yararlanmak isteyen bayanlar, bizlere;mesai saatleri içerisinde 2289785 numaralı telefonlardan rahatlıkla ulaşabilirler.
Bizler; Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin Bilimsel Danışmanlık ve Eğitim Bilimleri Ekibi olarak,tüm seminer ve konferanslarımızı ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz.